English Page

Decoration art in traditional costume of Red Dao people recognised as national heritage

Monday, 14/10/2019 10:18

(News) - The Tuyen Quang provincial Department of Culture, Sports and Tourism in coordination with Na Hang district’s authorities hosted a ceremony on October 12 to receive a certificate honouring the decoration art in traditional costumes of local Red Dao ethnic groups as a national intangible heritage.

Red Dao young women dressed in their colourful and elaborately decorated traditional costumes.

The making of the colourful and elaborately decorated costumes of Red Dao is very sophisticated, requiring a lot of diligence, creativity and meticulousness in every step.

A set of traditional costumes of Red Dao women include a blouse, trousers, belt, and headwear. The most important part of the outfit is the long-sleeve blouse, which covers over their trousers and is commonly in black or indigo colours.

Meanwhile, the men typically wear a short shirt with long trousers, and a head-scarf.

The acknowledgement for the heritage is an event of significance as it contributes to the preservation and promotion of traditional value while popularising cultural features of ethnic minority groups in Tuyen Quang province.

Tuyen Quang province is now home to around 90,600 Dao ethnic people. Red Dao people often live in Son Phu, Sinh long and Nang Kha communes (Na Hang district) and Tho Binh commune (Lam Binh district).

Source: Nhandan

VNQD
Thống kê
Bài đọc nhiều nhất
Nhân vật "Vườn Maria" và số phận của họ

Nhân vật "Vườn Maria" và số phận của họ

Tôi đến nước Đức được hai năm thì nước này thống nhất. Rồi tôi thất nghiệp, khi nhà máy Cộng hoà dân chủ Đức được bán cho Ấn Độ.

Về hai nguyên mẫu và ba nhân vật của "Vương quốc mộng mơ"

Về hai nguyên mẫu và ba nhân vật của "Vương quốc mộng mơ"

Hầu hết truyện ngắn có nhân vật là người; nếu là con vật, đồ vật thì phải có tính cách và chính tính cách làm chúng trở thành nhân vật. Ông già và biển cả của Hemingway có hai nhân vật: ông già đánh cá và con cá kiếm. Có những truyện ngắn xuất hiện đến hàng chục nhân vật. (NGUYỄN TRƯỜNG)

Người trong Ngôi nhà xưa bên suối

Người trong Ngôi nhà xưa bên suối

Tôi viết truyện ngắn Ngôi nhà xưa bên suối trong khoảng thời gian gần một tháng, là thời gian kí ức thì gần cả cuộc đời. Không chỉ với ai theo nghiệp văn chương, khi có tuổi hình như con người ta hay sống với hoài niệm. Đời buồn, vui ai chẳng từng, nhưng dù thế nào cũng đều thành vốn sống, chắp cánh ước mơ, hay giúp an ủi lòng mỗi khi cô quạnh. (CAO DUY SƠN)

Cám ơn anh bán giày

Cám ơn anh bán giày

Thực tế, bọn bán sách tránh xa bọn bán giày, vì không cùng “phân khúc thị trường”. Nhưng hề gì? Làm nhà văn thật sướng, nhặt anh bán sách nhét vào cạnh anh bán giày, thế là thành truyện. Gì chứ nghề bán sách mình có đầy kinh nghiệm... (TÔ HẢI VÂN)