English Page

Decoration art in traditional costume of Red Dao people recognised as national heritage

Monday, 14/10/2019 10:18

(News) - The Tuyen Quang provincial Department of Culture, Sports and Tourism in coordination with Na Hang district’s authorities hosted a ceremony on October 12 to receive a certificate honouring the decoration art in traditional costumes of local Red Dao ethnic groups as a national intangible heritage.

Red Dao young women dressed in their colourful and elaborately decorated traditional costumes.

The making of the colourful and elaborately decorated costumes of Red Dao is very sophisticated, requiring a lot of diligence, creativity and meticulousness in every step.

A set of traditional costumes of Red Dao women include a blouse, trousers, belt, and headwear. The most important part of the outfit is the long-sleeve blouse, which covers over their trousers and is commonly in black or indigo colours.

Meanwhile, the men typically wear a short shirt with long trousers, and a head-scarf.

The acknowledgement for the heritage is an event of significance as it contributes to the preservation and promotion of traditional value while popularising cultural features of ethnic minority groups in Tuyen Quang province.

Tuyen Quang province is now home to around 90,600 Dao ethnic people. Red Dao people often live in Son Phu, Sinh long and Nang Kha communes (Na Hang district) and Tho Binh commune (Lam Binh district).

Source: Nhandan

VNQD
Thống kê
Bài đọc nhiều nhất
Những nguyên mẫu “bất đắc dĩ” trong “Sóng ở đáy sông”

Những nguyên mẫu “bất đắc dĩ” trong “Sóng ở đáy sông”

Tiểu thuyết là một câu chuyện dài về cuộc đời của những con người trong một gia đình tiểu tư sản thành thị ở mảnh đất Sáu kho trước năm năm tư thế kỉ hai mươi... (LÊ THỊ THỦY)

Cha tôi - Anh cán bộ khí tượng trong "Lặng lẽ Sa Pa"

Cha tôi - Anh cán bộ khí tượng trong "Lặng lẽ Sa Pa"

Sa Pa, xứ sở sương mù mê hoặc lòng người, nơi đã có nhiều nhà văn, nhà thơ tìm đến và để lại những tác phẩm nổi tiếng mà một trong số đó phải kể đến truyện ngắn Lặng lẽ Sa Pa của nhà văn Nguyễn Thành Long. Và câu chuyện trong tác phẩm cũng như một kỉ niệm đẹp của tôi về cha, khi ông chính là nguyên mẫu trong tác phẩm.

Người thầy đặc biệt trong "Harry Potter"

Người thầy đặc biệt trong "Harry Potter"

Là nhân vật xuất hiện xuyên suốt bộ tiểu thuyết dài 7 tập Harry Potter của nữ văn sĩ J.K.Rowling, Severus Tobias Snape luôn gây cảm giác khó chịu và căng thẳng đối với người đọc từ lúc xuất hiện cho đến khi hạ màn... (TRẦN HỒNG HOA)

Bởi nàng chính là “người đàn bà xa lạ”

Bởi nàng chính là “người đàn bà xa lạ”

Người đàn bà ngồi trên xe đi dạo trên đại lộ Nevski, vào khoảng 3 đến 5 giờ chiều, mặc chiếc áo khoác với lông thú, với vẻ đẹp kiểu lai Digan... (BÌNH MINH)