English Page

Hanoi’s writer honoured with lifelong literary achievement award

Monday, 30/12/2019 11:01

Hanoi’s female writer Le Minh Khue, with half a century of outstanding literary activities, has been honoured with the Lifetime Literature Award by the Hanoi Writers’ Association (HWA).


Writer Le Minh Khue (C) receives the Lifetime Literary Achievement Award from the Hanoi Writers’ Association. (Photo: Ha Noi Moi Newspaper)

She received the award during a recent ceremony held in Hanoi to review the HWA’s operations in 2019 and admit its new members.

This year, the HWA honoured writer Khue for her positive achievements and contributions to literature both in the capital city and in the country at large.

Khue was born in 1949 and participated in the resistance war against the US in 1965. She worked as a reporter for many newspapers and started her work in the literary field in 1969.

Up to now, she has published nearly 20 novels and short stories at home and abroad, receiving multiple prestigious literary awards from Vietnam’s authorities and from ASEAN.

In addition to the Lifetime Literary Achievement Award, the HWA also presented this year’s literary awards to two other works, and admitted an additional 36 members to the association at the ceremony.

VNQD
Thống kê
Bài đọc nhiều nhất
Nhân vật "Vườn Maria" và số phận của họ

Nhân vật "Vườn Maria" và số phận của họ

Tôi đến nước Đức được hai năm thì nước này thống nhất. Rồi tôi thất nghiệp, khi nhà máy Cộng hoà dân chủ Đức được bán cho Ấn Độ.

Về hai nguyên mẫu và ba nhân vật của "Vương quốc mộng mơ"

Về hai nguyên mẫu và ba nhân vật của "Vương quốc mộng mơ"

Hầu hết truyện ngắn có nhân vật là người; nếu là con vật, đồ vật thì phải có tính cách và chính tính cách làm chúng trở thành nhân vật. Ông già và biển cả của Hemingway có hai nhân vật: ông già đánh cá và con cá kiếm. Có những truyện ngắn xuất hiện đến hàng chục nhân vật. (NGUYỄN TRƯỜNG)

Người trong Ngôi nhà xưa bên suối

Người trong Ngôi nhà xưa bên suối

Tôi viết truyện ngắn Ngôi nhà xưa bên suối trong khoảng thời gian gần một tháng, là thời gian kí ức thì gần cả cuộc đời. Không chỉ với ai theo nghiệp văn chương, khi có tuổi hình như con người ta hay sống với hoài niệm. Đời buồn, vui ai chẳng từng, nhưng dù thế nào cũng đều thành vốn sống, chắp cánh ước mơ, hay giúp an ủi lòng mỗi khi cô quạnh. (CAO DUY SƠN)

Cám ơn anh bán giày

Cám ơn anh bán giày

Thực tế, bọn bán sách tránh xa bọn bán giày, vì không cùng “phân khúc thị trường”. Nhưng hề gì? Làm nhà văn thật sướng, nhặt anh bán sách nhét vào cạnh anh bán giày, thế là thành truyện. Gì chứ nghề bán sách mình có đầy kinh nghiệm... (TÔ HẢI VÂN)